24.09.2012 – NOCTURNE muzički magazin (3×3), Gera

MILOŠ GEORGIJEVIĆ GERA, BASISTA BENDOVA MORTAL KOMBAT I HATRED
Miloš je basista gorepomenutih bendova Mortal Kombat i Hatred, a pored toga radi i na radiju 202 već godinama, Idejni je tvorac emisije „Kaži dragička” koja se emituje svakoga dana posle ponoći, gde možete čuti mnogo toga o bendovima sa naše scene.

24.09.2012 - NOCTURNE muzički magazin (3x3)
24.09.2012 – NOCTURNE muzički magazin (3×3)
  • Koje albume slušaš u poslednje vreme?

U poslednje vreme se, uglavnom, sluša jedan album, a to je poslednji TestamenT – „Dark Roots Of Earth”… Preporučujem svakom metalcu koji se loži na modernu muziku (recimo „Lamb of God”) da posluša ovaj album, i ovaj kultni bend, jer je to, ipak, njihova svirka koju su kasnije mnogi prepisali! Dok ne stigne novi album benda The Sword, slušam njihov poslednji „The Warp Riders”! To se obrne jednom dnevno, sigurno. Preporučujem! Naravno, da ne zaboravim i novi Down.

  • Koje albume si kupio u poslednjih mesec dana?

Ako pod „kupio” računaš ovo što sam pokrao sa neta, onda su to upravo taj poslednji Testament, zatim album „As Above, So Below” od benda Angel Witch (NWOBHM is still alive!), i ovaj „Purple EP” od benda Down. A poslednji disk koji sam kupio novcima… Hm… Ne sećam se, davno je bilo… Radio sam u prodavnici diskova „Trivumirate” u Beogradu, i kad sam počinjao da radim na „Dvestadvojci” gazda Miloš mi je poklonio nekoliko diskova, izmedju ostalih Black Sabbath – „Master Of Reality”, Down – „Nola”, Metallica – „…And Justice For All” i Iron Maiden – „Somewhere In Time”, pokušavši da od mene napravi kolekcionara, no koliko ja god obožavao muziku, skup je to sport za mene!

  • Mp3, Cd ili Vinil?

Da se ja pitam bio bi vinil (uzmeš lepo ploču, pa onu „knjižicu” moraš da prostreš na pod da bi je čitao…), ali s obizrom da smo evoluirali, a finansijski degradirali, mp3 je moja, kao i većini ljudi, tužna realnost.

  • Iron Maiden ili Metallica?

Metallica. Bend koji me je uvukao u metal, i to baš albumom „Kill ’em All”! Kada sam čuo „Hit The Lights” koja otvara ovaj album, mislim da sam dobio 10 puta više energije u sebi! Ako se dobro sećam, skakao sam do plafona i glumio gitaristu u ogledalu… Nakon toga sam se primio da i ja postanem muzikant (za to je, ipak, odgovorna Avril Lavinj, jer sam bio u fazonu: „Ako može ona da svira gitaru, mogu i ja!”) pa mi je prvi poduhvat bio da skinem celu diskografiju Metallice. Mislim da i dan danas, bez probe, mogu da se popnem na binu i odsviram jedan komplet koncert Metallice.

  • The Beatles ili The Rolling Stones?

The Beatles su moja prva ljubav što se tiče rokenrola koji nije na maternjem jeziku, a počeo sam da ih slušam igrom slučaja, kada mi je drug iz detinjstva dao „The Best Of The Beatles” CD da probam svoj tek pristigli muzički stub (koji je u to vreme bio „Wow, ima i CD plejer!”). Sećam se da smo tada i u školi nešto učili o rok muzici, a ja sam jedini znao šta sve ima rok bend, naravno, sećajući se omota tog diska. „R’N’R Music”, „Help”, „Twist and Shout” su me raspametile tada, i na neki način sam se osećao kao da pripadam onoj histeriji ’60.!

  • Bajaga ili Riblja Čorba?

Podeljen sam, iskreno. Moram reći Riblja Čorba, ali volim i Bajagu. Čorba i Bajaga su prve kasete koje sam slušao, ali bukvalno, od rođenja, jer sam odmah nakon otvaranja očiju dobio svoj prvi vokmen te davne ’85. i samo sam nastavio da slušam ono što je moj ćale tada slušao. Naravno, imao sam sreće da je on slušao rok (ko zna gde bih sada bio i šta bih sada radio da je bilo drugačije), pa su moje mlade uši prvo čule Bajagu i Čorbu! I „Bijelo Dugme” se nalazilo u toj kutiji za patike gde su stajale kasete, ali sam njih uvek presakao, i sada mi je jasno zašto mi se ni tada nisu svideli. Za Čorbu su presudili albumi „Buvlja pijaca” i „Priča o ljubavi…”, ali Čorba posle ’90. mi se, recimo, uopšte ne sviđa. Sa druge strane, Bajaga i dan danas ume da napravi hit, kao i pre 20-30 godina.

  • Da li pratiš domaću scenu?

Pa, obzirom da mi je to na neki način posao, odgovor je DA! Radim na Radio Beogradu 202, ili „Dvestadvojci”, koja je jedan od retkih medija, uz vaš magazin, naravno, koji daje šansu nekim novim mladim snagama u emisijama „Demo Express”, „Kaži dragička”…

  • Da li te je neki bend oduševio u poslednje vreme?

Svake nedelje čujem da je nekoliko bendova nastalo, da je nekoliko novih bendova snimilo album, a među njima se često pojavi i nešto sjajno. Izdvajam „Concrete Sun” – odličan bend koji neguje taj južnjački zvuk, koji ja obožavam! Obratite pažnju i na „Viseće Vrtove Vavilona”!

  • Poslednji koncert na kojem si bio?

Eyesburn, Prodigy i Skrillex (njega samo parče, nisam se baš oduševio) na Warrior’s Dance Festivalu.

– Marko Ristić, NOCTURNE muzički magazin, 24.09.2012.

Komentari

komentara

Ostavite komentar  

ime*

email*

sajt

Postavi komentar