27.12.2012 – TIME MACHINE MUSIC internet portal

27.12.2012 - TIME MACHINE MUSIC internet portal
27.12.2012 – TIME MACHINE MUSIC internet portal

Kriki (Mortal Kombat): „Bez figurativnog proseravanja”

Beogradski sastav Mortal Kombat proteklog vikenda okončao je regionalnu mini turneju nastupima u Zagrebu i Subotici. Upravo tim povodom razgovaramo sa frontmenom Krikijem, koji za TMM govori o tome kakva je bila protekla godina što se tiče njegove grupe, kao i o planovima za budućnost.

  • Tokom prve polovine ove godine izbacili ste dva nova singla „Zvezde Granda” i „Seljačka buna”. Kada se može očekivati i pojava čitavog albuma?

Album je snimljen i trenutno se radi miks. Objavićemo ga početkom sledeće godine. Omogućićemo besplatno preuzimanje albuma u najboljem mogućem audio kvalitetu preko našeg sajta www.mortalkombatbend.com i pustićemo u prodaju CD za kolekcionare.

  • Sudeći po pomenutim pesmama, zvuk nećete puno menjati u odnosu na prvi album ili je možda reč o mojoj pogrešnoj proceni?

Sama suština se neće promeniti, čuće se i dalje da smo to mi. Biće tu nekih inovacija, recimo, sam album će biti više metalskiji i nekako gitarskiji u odnosu na prvi. Nismo želeli da, što bi kompjuteraši rekli, „kopipejstujemo” prvi album, a opet nismo želeli ni da promenimo žanr. Trudili smo se da nađemo neku sredinu. Slušajući prve neobjavljene snimke, mislim da smo uspeli u tome, a videćemo uskoro da li je to dobra ili katastrofalna stvar. (smeh)

  • Putem pesme „Seljačka buna” Mortal Kombat je na sebi svojstven način zagrebao i, da tako kažem, političke teme. Očekuju li nas još nešto slično na drugom albumu ili će pre svega biti u fokusu pop muzika, filmski junaci i druge društvene pojave?

Rekli smo sve što smo imali o politici u „Seljačkoj buni”, a da pritom nismo imenovali nikoga. Upiranje prstom bi bilo glupo jer su svi oni lutke na koncu. Nećemo se više trošiti na to, ima drugih bendova koji se bave zalaženjem u sitna crevca što se tiče politike i rade svoj posao vrlo dobro. Drugi album će takođe biti sociološke prirode. Ismevaćemo i dalje ono što smatramo pogubnim za društvo i veličaćemo ono što je dobro, što je, mislim, samo u jednoj pesmi. (smeh) Biće svačega, ne bih sada da kvarim premijeru.

  • Svirate širom regiona i svuda nailazite na dobar prijem publike. Kako objašnjavaš tu činjenicu? Šta vas to po tebi izdvaja od nekih drugih bendova?

Oduvek smo želeli da slušamo neki ovakav bend, a kako sličan nije postojao, morali smo sami da ga napravimo! (smeh) Dakle, pišemo onakvu muziku kakvu bi smo voleli da slušamo kada bi mi bili publika. Obraćamo se ljudima na maternjem jeziku, što direktnije i bukvalnije kako bi svako razumeo šta želimo da kažemo, bez figurativnog proseravanja, da prostite. Rifovi iz nas izlaze prirodno, nikada ih ne budžimo na silu i nikada ne pravimo pesmu, samo da bi, eto, imali pesmu koja će popuniti album. Trudimo se da sve što radimo, radimo iskreno ili nećemo ni da ga radimo. Publika je to valjda skapirala, pa zato imamo, kako vi kažete, dobar prijem. Ne bih znao šta nas tačno izdvaja od drugih bendova, jer ne znam ni šta se dešava kod ostalih, niti me je briga. Gledamo svoja posla i fanatično smo posvećeni našoj muzičkoj sekti pod imenom Mortal Kombat!

  • Možeš li da istakneš, uslovno, neke uzore koje ste imali stvarajući kombinaciju heavy metal zvuka i ironičnih tekstova?

Nikada nismo bili u tripu „želimo da zvučimo kao Metalika”. Stil nam je došao sasvim spontano. Čuje se tu i tamo primesa ovoga ili onoga što slušamo u nekom periodu, ali to je sve na kašičicu. Definitivno nas ne možete vezati samo za jedan bend ili pravac. Stole i ja smo odrasli na panku i teškom metalu dok su Deda i Laza progresivci, a Gera okoreli trešer. Naša muzika je bućkuriš svega pomenutog. Za tekstove je zaslužan život i odrastanje, kao i karakter nas samih. Izražavamo se onako kako se osećamo, uglavnom bez cenzure.

  • Postoji li neka novija manje poznata grupa se EX–YU područja koju bi izdvojio i preporučio našim čitaocima za slušanje?

Zagrebački bend Narednik Lobanja i vod smrti je poslednji koji mi je privukao pažnju. Koliko sam imao priliku da vidim, bend se trudi i šljaka i što je najbitnije, ima osnovu za to. Svoj pravac nazivaju „Balkanski nuklearni treš metal”. Obavezno preslušati pesmu „Siroče rata”. Većina novih bendova je previše pičkasta i bezmuda i muka mi je kada ih vidim u medijima i sada mi je muka samo što su mi pali na pamet, tako da je ovo lepo osveženje.

  • Niste preterano aktivni na brojnim festivalima koji se održavaju. Da li vas ne zovu ili sami ne želite da na njima nastupate?

Skoro nam je identično pitanje postavio drugi muzički internet magazin, te ću na pitanje odgovoriti isto kao što sam i njima. Ne zovu nas. Uglavnom te stvari organizuju ljudi koji nisu sasvim upoznati sa tržištem, pa se informišu o sceni putem pogrešnih izvora. Ili se prevare pozivajući neke medijski isfurane izvođače, koji zapravo nemaju nikakvu bazu fanova, bez koje postojanje tog benda nema nikakvog smisla, ili se uzdaju u neku staru gardu koja je pržila pre 20, 30 godina, ali se nije prilagodila novoj generaciji slušalaca i ima isti problem kao ovi malopre pomenuti. Dakle, uglavnom je problem u lošem istraživanju od strane organizatora. Nama nije problem, ako nas se sete u budućnosti, fino, a ako ne, opet nam je fino. Sasvim uspešno nam idu koncerti koje samostalno organizujemo po klubovima širom Balkana, fotografije nastupa koje kačimo na našem sajtu mogu da posvedoče o tome.

  • Za kraj razgovora samo želim da te upitam, da li planirate da nastavite sa praksom beogradksih antievrovizijskih koncerata?

Antievrovizijski koncert nam je najbitniji koncert u godini. Definitivno nastavljamo tu priču! Svaki put analiziramo prethodni koncert i trudimo se da se na svakom sledećem dešava nešto novo i unikatno. Totalni pičvajz pripremamo za sledeću antievroviziju koja će se odigrati u maju 2013. godine. Daćemo vašoj redakciji akreditacije, pa dođite da drugujemo i da napravite neku reportažu.

– Miloš Ivanović, TIME MACHINE MUSIC internet portal, 27.12.2012.

Komentari

komentara

Ostavite komentar  

ime*

email*

sajt

Postavi komentar